torstai 11. kesäkuuta 2015

Harri Koskisen työhuoneella

Pääsin tiistaina Habitaren kutsumana piipahtamaan muotoilija Harri Koskisen työhuoneella kuulemassa Koskisen Valoartelle suunnittelemasta Korona Light -valaisinsarjasta. Samalla tuli lisää kiinnostavia paljastuksia tulevista Habitare-messuista. Tammikuinen bloggareiden käynti Habitaren vieraana näkyy iloisesti tulevissa messutapahtumissa. Tammikuussahan saimme kertoa mielipiteitämme ja ehdotuksiamme messuihin liittyen.


Siinä se Korona nyt on, aidolla kuparikuorella, joka on kuulemma lähes mahdoton valmistaa juuri tuossa muodossa. Alemmissa kuvissa on renkaita, joilla voi vaihtaa valaisimen ilmettä. Värivaihtoehtoja on seitsemän, ja malleina plafondi sekä pöytä- ja riippuvalaisin. Korona-sarjan valaisimissa käytetään energiatehokkaita ledejä, jotka kestävät kotikäytössä jopa 40 vuotta. Siksi valaisimen ulkomuodonkin on oltava aikaa kestävä. Suunnittelun lähtökohtana oli tekijöiden mukaan saada aikaan muoto, joka hajottaa valoa mahdollisimman moneen suuntaan, eikä led-paneelin kirkasta pistevaloa näy. Hih, kuvusta hohtava lämmin valo oli tälle amatöörikuvaajalle kyllä juuri niin utuisen pehmeää, kuin oli luvattukin - valaisimesta oli vaikea saada otettua hyvää lähikuvaa. Kaikki mallit kuitenkin vilahtavat näissä tilannekuvissa, eli ei kun etsimään taustalta.

Valoarte on 2008 perustettu lahtelainen yritys, jonka erityisosaamista ovat laadukkaat ja energiatehokkaat valaisimet niin julkisiin tiloihin kuin koteihinkin. Lisää kuvia sekä tietoa Korona Light -sarjasta ja Valoartesta löydätte täältä.
Tilaisuudessa oli tarjolla suolaista piirakkaa ja makeita kakkuja. Kahvista ja herkkusuklaista vastasi kahvi- ja suklaakauppa Caffi. Asiantuntijalta saamani hurja annos kahvitietoutta pisti ajattelemaan ruokakaupan hyllytavaraa verrattuna kahviin, jonka alkuperä voidaan jäljittää lähes pensaan tarkkuudella, ja jonka raaka-aineen tuottaja on saanut kunnon korvauksen. Vinkkejä tuli myös parhaan kahvinkeittotuloksen saavuttamiseen. Niin, ja suklaa oli tietysti hyvää.
Itse Harri Koskisenkin kanssa olisi voinut mennä juttelemaan, mutta olin sen verran starstruck, että tyydyin vain hymyilemään ujosti tälle suomalaisen nykydesignin huipulle. Itseäni ei tarvitse muistuttaa siitä, mitä kaikkea maan- ja maailmankuulua Harri Koskinen on suunnitellut. Miehen muistia verryttelin kotona mainitsemalla K-tuolin ja Genelecin kaiuttimet.

Kiitokset tapahtuman järjestäjille, ja onnea uudelle valaisinsarjalle. On tosi mielenkiintoista päästä kuulemaan tarinoita tuotteiden takaa tekijöiden itsensä kertomina. 

Tulipa tästä mieleen, että edellisistä, niin ikään valaistukseen liittyvistä julkkareista, on kulunut jo kaksi viikkoa. Jokohan olisi meikäläisenkin aika vihdoin kirjoittaa niistä sananen? Jotenkin lukuvuoden loppuhösseli ja kesäloman alkuhässäkkä saivat mut unohtamaan kuvat lojumaan koneelle. Parannan tapani ja hoidan teille katseltavaa, kunhan remontti-ilmoitus on vihdoin tehty ja lauantain kirppariurakka hoidettu. Iloa ja aurinkoa viikkoonne!


8 kommenttia:

 1. Ihan mieletön tuo Korona. Voin kuvitella millainen klassikko siitä tulee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ihan varmasti klassikkoainesta muunneltavuuksineen kaikkineen. :)

   Poista
 2. Tuo kattovalaisin on varsinkin mun suosikki näistä. Ja nyt jo parista blogista olen nähnyt näitä kuvia tuolta, ja joka kerta harmittaa enemmän että en ehtinyt paikalle vaikka olin ilmoittautunutkin. Hitsin raksa ja muuttuvat aikataulut! Olis ollut kiva olla mukana ja nähdäkin taas :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hitsin raksa! Ensi kerran sitten. Olispa kiva nähdä taas. :)
   Joo, mua hieman harmittaa, että tuo kaunis riippuvalaisin ei oikein sovi kotiin, jossa ei ole yhtäkään perinteistä lampun paikkaa, siis kytkentöjä katossa. Mutta onneksi tätä varmasti voi ihailla pian useammankin muun kodeissa. :)

   Poista
 3. Ooh, mikä tapahtuma! Oon ollut Harri-fani jo 90-luvulta saakka. Yksi juttu mikä kyllä vähän hiertää, on se, että on todella vaikea löytää tietoa Vakio-kellon vaihtohihnoista. Olen muutaman kerran laittanut meiliä FOI:lle, mutta vastausta en ole saanut. Jos kerran kertakäyttökulttuuria vastutetaan, niin luulisi löytyvän uusia hihnoja.

  En ollut tajunnutkaan, ettei teillä ole kattopistokkeita valaisimille, varmaan aika hankalaa miettiä ratkaisuja. Vaikka aika harvoin meilläkään on kattovalot päällä. Monesti on nätimpää, kun on vain pienempiä kohdevaloja epäsuoran sijaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kuule Harri-fani laittamaan viestiä itse Koskiselle, jos ei ala hihnoja löytyä. ;) Totta kai niitä pitäisi olla.

   Kyllä noihin meidän spottikiskoihin ehkä voisi saada myös semmoisia riippuvalaisinkytkennöin varustettuja osia, mutta vähän voisi näyttää höntiltä, kun samassa kiskossa olisi sekä spotteja että roikkuvia johtoja. Onneksi on nuo seinä- ja jalkalamput keksitty. Uusin tulokas onkin vielä esittelemättä. <3

   Poista

Kiva saada postia. :)